календарне планування

Поурочне планування на 2015/2016 навчальний рік
за  програмою для загальноосвітніх навчальних закладів
 (нова редакція)
                                                                            Трудове навчання 8 клас
(2 год. на тиждень, всього 70 год.)

№ з.п
Зміст навчального матеріалу
Дата
1.        
Тема 1. Основи технології  заготівлі і  зберігання продуктів.(7 год.)
Вступ . Виробничі процеси і базові технології. Первинний інструктаж №1.

2.        
Основи техніки і технологій
Відомості про основні базові технології: механічні, хімічні, біологічні, енергетичні, інформаційні.

3.        
Використання консервованих плодів та овочів. Методи  зберігання  плодів  та  овочів. Класифікація  рослинної  сировини.  Хімічний  склад  і  харчова  цінність  плодів  і  овочів.  Причини  псування  харчових  продуктів.

4.        
Методи  консервування  плодів  та  овочів  (соління,  квашення,  сушіння,  уварювання,  охолодження  і  заморожування,  консервування,  маринування).

5.        
Процеси,  які  виникають  в  плодах  і  овочах  при  квашенні,  солінні  та  маринуванні. Фізико-механічні  процеси,  які  виникають  у  плодах  і  ягодах  під  час  консервування.

6.        
Тара,  що  застосовується  під  час  обробки,  консервування  та  зберігання  плодів  і  овочів . Правила  зберігання  плодів  і  овочів  консервованих,  сушених,  свіжих.  Підготовка  місця довготривалого зберігання продуктів.   Маркірування  консервів.

7.        
Санітарно-гігієнічні  вимоги,  правила  безпечної праці  та  організації  робочого  місця  під  час  заготівлі  продуктів.  Особиста  гігієна.


Тематична
8.        
Тема 2.Технологія зберігання і заготівлі продуктів(9 год.)
Технологія квашення,  соління  та  маринування  плодів  та  овочів.
Посуд  та  пристосування.

9.        
Підготовка,  переробка  та  приготування  продуктів  зазначеними  способами.  Вимоги  до  якості.

10.    
Санітарно-гігієнічні  вимоги,  правила  техніки  безпеки  та  організаціі  робочого  місця  під  час  заготовки  продуктів  вивченими  способами.

11.    
Технологія сушення,   охолодження  та  заморожування
Сушення, охолодження  та  заморожування   як  способи  консервування харчових  продуктів.

12.    
Підготовка  та  обробка  сировини.   Пристосування  для  переробки  та  тара . Зберігання  сушених,  охолоджених  та  заморожених  продуктів. Вимоги  до  якості.

13.    
Санітарно-гігієнічні  вимоги,  правила  безпечної праці  та  організації  робочого  місця  під  час  виконання  робіт.
Технологія виготовлення  плодово-ягідних  консервів
Консервовані  компоти.  Маринади  з  плодів  і  ягід. 

14.    
 Плодові  та  ягідні  соки,  пюре,  соуси,  приправи; желе,  повидло,  джем,  конфітюр,  варення,  цукати.  Їх  виробництво  у  промислових  та  домашніх  умовах.

15.    
Підготовка,  переробка  та  приготування  продуктів  зазначеними  способами.  Вимоги  до  якості.  Санітарно-гігієнічні  вимоги,  правила  безпечної праці  та  організації  робочого  місця  під  час  проведення  робіт  із  виробництва  плодово-ягідних  консервів.

16.    
Презентація виготовлених виробів.



Тематична
17.    
Тема 3. Загальні відомості про українську національну кухню. Технологія приготування страв з крупів.(4 год)Українська система харчування: режим повсякденного харчування, асортимент повсякденних та обрядових страв, звичаї пов’язані з приготуванням та споживанням їжі.

18.    
Обрядовість у національній кухні України.  Обрядові страви. Культурно-побутові традиції регіону: українська хата, її  інтер’єр, традиційний посуд його застосування.

19.    
Меню. Особливості складання меню до свят.  Поживні речовини в харчових продуктах. Страви із крупів. Способи визначення якості крупів. Каша як щоденна та обрядова страва українців.  Технології приготування традиційних українських страв з крупів: розсипчастих, в’язких та рідких каш. Вимоги до якості готових страв.

20.    
Єстетичне оформлення приготовлених страв, особливості подання їх до столу. Сервірування столу до сніданку в народних традиціях. Особиста гігієна. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи з нагрівальними приладами, гарячими рідинами.

21.    
Тема 4. Технологія приготування страв з борошна. (4 год.)Види борошна, технологія його виготовлення. Напівфабрикати з борошна. Макаронні вироби. Вареники як національна, обрядова, щоденна страва.

22.    
 Види вареників. Технологія приготування страв із борошна. 

23.    
Єстетичне оформлення приготовлених страв, особливості подання їх до столу. Вимоги до якості готових страв. Сервірування святкового столу в народних традиціях.

24.    
Особиста гігієна. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи з нагрівальними приладами, гарячими рідинами та жирами.

Тематична
25.    
Тема 5. Технологія виготовлення страв з молока та молочних продуктів. (4 год.)Значення молока  та молочних продуктів в харчуванні людини. Традиційні українські  страви з молока і молочних продуктів, технологія їх приготування. Вимоги до якості страв та готових продуктів.

26.    
Способи та терміни зберігання молочних страв і продуктів. Правила поєднання молочних продуктів з іншими продуктами харчування.

27.    
Подання до столу молочних страв.  Особливості миття посуду після молочних продуктів.

28.    
Особиста гігієна. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи з нагрівальними приладами, гарячими рідинами.

29.    
Тема 6. Проектування та приготування страви.( 4 год.) Визначення завдань для виконання проекту.Робота з інформаційними джерелами. Створення банку ідей.Аналіз та систематизація інформації.

30.    
Розроблення власного рецепту приготування страви.  Складання технологічної послідовності приготування страви. Приготування, оздоблення, подавання страв.

31.    
Контроль якості страв.  Аналіз результатів проектної роботи.Визначення орієнтовної вартості страви.

32.    
Особиста гігієна. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи з нагрівальними приладами, гарячими рідинами.
Презентація та оцінювання результатів проектної діяльності.Захист проектів. Оцінювання результатів проектної діяльності.

Тематична

33.    
Тема 7. Основи технології  вирощування рослин  та догляду за ними. (10 год.)
Технологія вирощування лікарських рослин
Лікарські рослини у народній медицині, їх значення. Види лікарських рослин (нагідки, ехінацея, наперстянка, ромашка лікарська,  звіробій, череда,  живокість, чорнобривці,  меліса,  м’ята). 

34.    
Лікарські рослини свого регіону. Біологічні ознаки лікарських рослин. Характеристика лікарських рослин за терміном цвітіння, висотою, розміром та кольором квітів. Умови вирощування лікарських рослин.


35.    
Грунти. Інвентар для заготівлі рослин.
Терміни заготівлі, способи зберігання.  Отруйні квіткові рослини.
Матеріали хімічного походження (штучні, синтетичні). Їх переваги і недоліки у порівнянні із натуральними матеріалами.

36.    
Технологія вирощування декоративних кущів
Місце декоративних кущових рослин в озелененні території. Їх естетична і захисна роль. Загальна характеристика  традиційних українських декоративних кущів (калина, бузок, жасмин).

37.    
Загальна характеристика грунтів, які використовують для кущових декоративних рослин. Способи розмноження, садіння, догляд  за рослинами. Захист від шкідників і хвороб.

38.    
Ознайомлення з основними шкідниками і хворобами рослин та методами боротьби з ними. Переваги біологічних методів. Способи екологічно чистих методів боротьби зі шкідниками і хворобами рослин.

39.    
Охорона навколишнього середовищаwww.blogger.com/blogger.g?blogID=8885187846970876859#editor/target=page;pageID=654283742956277326;onPublishedMenu=pages;onClosedMenu=pages;postNum=0;src=link
Поняття про зв’язок виробничої діяльності людини з навколишнім природним середовищем. Екологічна ситуація в Україні та в світі в цілому у зв’язку зі стрімким науково-технічним прогресом.

40.    
Характеристика можливих джерел забруднення навколишнього середовища від сільськогосподарського виробництва. Шляхи охорони ґрунту від вітрової і водяної ерозії, руйнівної дії тракторів та машинно-тракторних агрегатів. Способи отримання штучних і синтетичних матеріалів. Їх вплив на здоров’я людини і навколишнє середовище.

41.    
Засоби запобiгання забруднення великих водойм, повітря, знищення рослинного і тваринного світу в природі.

42.    
Поняття про екологічно чисті технології у сільському господарстві, перспективи їх розвитку в Україні, екологічно чисті види енергії, замкнуті, безвідходні цикли виробництва продукції рослинництва і тваринництва.


Тематична

43.    
Тема 8. Проектування, вирощування лікарських рослин та декоративних кущів (6 год.)
Визначення завдань проекту. Використання лікарських рослин у поєднанні із декоративними кущами для озеленення території (школи, дитячого садка, парку, присадибної ділянки тощо).

44.    
Пошук інформації про лікарські рослини, які можна використати для озеленення території та декоративні кущі.

45.    
Створення ескізного  малюнка розташування квітів та кущів на території для озеленення.

46.    
Врахування призначення рослин, кліматичних умов, видів грунтів, регіональних традицій, терміну цвітіння квітів, впливу на навколишнє середовище.

47.    
Визначення орієнтовної вартості проекту.

48.    
Презентація виконаних проектів.
Захист проекту. Умови  практичного втілення проекту. Самооцінювання та оцінювання результатів проектної діяльності.


Тематична
49.    
Тема 9.  Основи технології лозоплетіння.  (4 год.) Короткі історичні відомості з розвитку плетіння з лози.  Декоративні і технологічні особливості плетіння з лози.

50.    
Заготовка і підготовка лози до плетіння. Спеціальні  інструменти та пристрої для виготовлення різноманітних плетених виробів.

51.    
Техніки лозоплетіння (пошарове, квадратне, ажурне).
Виготовлення шаблонів та елементів нескладного плетеного виробу.
Комбінаторика у художньому конструюванні. Симетрія і асиметрія. Ритм. Динамічні й статичні форми. Рівновага. Фактура матеріалу.

52.    
З’єднання елементів у виріб.Правила техніки безпеки та санітарно-гігієнічні вимоги при роботі з природними матеріалами.

53.    
Тема 10. Проектування та виготовлення виробів.(12 год.)
Постановка проблеми. Визначення завдань для виконання проекту.Робота з інформаційними джерелами. Аналіз та систематизація інформації.

54.    
Робота з інформаційними джерелами. Аналіз та систематизація інформації.

55.    
Створення власного проекту плетеного виробу використовуючи наявні зразки виробів.

56.    
Створення ескізу  (схеми) виробу. Виконання ескізного малюнку виробу із зазначенням інформації необхідної для його виготовлення.

57.    
Техніка лозоплетіння:Підбір та підготовка шаблону та матеріалу до виготовлення плетеного виробу (кошика).

58.    
Виготовлення елементів плетеного виробу (виготовлення обруча).


59.    
Виготовлення елементів плетеного виробу (плетення дна).


60.    
Плетіння виробу.


61.    
З’єднання деталей у виріб.


62.    
Оздоблення виробу природними  та штучними матеріалами.
Економічне обґрунтування виробу.

63.    
Презентація та оцінка результатів проектної діяльності.Захист проекту (за планом).

64.    
Презентація та оцінка результатів проектної діяльності.Захист проекту (за планом).

Тематична


65.    
Резерв



66.    
Резерв



67.    
Резерв



68.    
Резерв



69.    
Резерв



70.    
Резерв





Вчитель  :  ______________________________
Затверджено: „ __вересня 2015 року. Заступник директора з навчально-виховної роботи ____________
Затверджено: „ __січня 2016 року. Заступник директора з навчально-виховної роботи     _____________

 

x

Немає коментарів:

Дописати коментар